Skådespelaren Brando – egensinnad man och hans efterlämnade arv…?

brando2

Vem var Marlon? Jo – Marlon Brando, Jr, född 3 april 1924 i Omaha i Nebraska, död 1 juli 2004 i Los Angeles i Kalifornien, och han hade en tumultartad barndom, där han relegerades från flera skolor. Hans far var mycket kritisk mot sin son, men han uppmuntrade honom att gå sina egna vägar. Hoppla!

Duktig på filmduken?
Brando är ansedd som en av de största amerikanska filmskådespelarna. Han gjorde flera stora filmroller i bland annat Linje Lusta (1951), Viva Zapata (1952), Julius Caesar (1953), Storstadshamn (1954), Myteriet på Bounty (1962), Gudfadern (1972), Sista tangon i Paris (1972) och Apocalypse (1979).

Polare med?
Brando var sedan lång tid nära vän med Michael Jackson och besökte regelbundet Jacksons Neverland Ranch och stannade där för att vila upp sig i flera veckor. Han deltog även i Jacksons 30-årsjubileum som artist 2001 liksom i Jacksons 15-minutersvideo ”You Rock My World” samma år. Brandos son Miko var Jacksons livvakt i många år och var en av hans vänner.

Brando var också en aktiv radioamatör och innehade anropssignalerna FO5GJ i Franska Polynesien samt KE6PZH i Kalifornien. I det offentliga registret över radioamatörer i USA stod han som ”Martin Brandeux”.

Hans död?
Han avled den 1 juli 2004, 80 år gammal. Dödsorsaken hemlighölls till en början av hans advokat med hänvisning till privata angelägenheter. Det avslöjades senare att han avled på ett sjukhus i Kalifornien av lungsvikt till följd av en lungsjukdom. Han led även av hjärtsvikt och diabetes, vilket påverkade hans syn, och strax före sin död hade han fått diagnosen levercancer.

Pengatrubbel – arvet?
Två veckor innan han dog 2004 ändrade han sitt testamente. I den erkände han offentligt existensen av elva barn, även om han var känd för att ha många fler. Av dessa barn ärvde ej adoptivdottern Petra Brando-Corval något. Märkligt nog tog han också arvet från barnbarnet Tuki Brando, son till sin bortgångna dottern Cheyenne – en pojke som han var nära och vars mamma hade varit hans favoritbarn.

Tuki är son till Brandos dotter Cheyenne och Dag Drollet. Ingen av dem är i livet. Dag Drollet sköts ihjäl av Brandos son Christian 1990 och Cheyenne tog sitt liv 1995, vacker fotomodell 25 år.
Christian avtjänade ett femårigt fängelsestraff för mordet på Dag. Vilken tragik! Christian Brando, 49 år då 2011, avled på ett sjukhus i Los Angeles. Han hamnade i koma efter att ha drabbats av lunginflammation. 60 år.

brando1

Det är oklart varför Marlon Brando inte lämnade något till sitt tragedi-förföljda barnbarn. Tuki togs då hand om sin mormor.

Förmögen man?
Marlon Brando lämnade efter sig tillgångar för 150 miljoner kronor. Större delen av hans förmögenhet existerade i form av fastigheter, däribland hans villa på Mulholland Drive i Los Angeles.

Det fanns många Brando-ättlingar kvar och inte en helt liten summa pengar att dela mellan dem – mellan de tio barn som nämns i testamentet fanns det också ett trettiotal barnbarn. Oj, då får vi räkna?
Den totala summan av arvet var runt 150 miljoner, men dividerat med så många människor, minus avgifter, minus avdrag, blev ingen av Brandos särskilt rik efter familjepatriarkens bortgång.

Barnbarnet Tuki Brando, det enda barnbarnet som inget ärvde, kände sig aldrig förringad eller sårad. Han kände att hans farfar hade gjort vad han hade gjort, på sätt och vis för att ”rädda” honom från rikedomen och tvinga honom att göra något eget.

Det slutade med att han blev en någorlunda framgångsrik manlig modell, och studerade medicin vid sidan om. Han är nu läkare och lever ett privatliv, borta från rampljuset. Det gör förresten de flesta av de andra Brando-ättlingarna – ingen av dem är fantastiskt rik, och ingen av dem gjorde en karriär inom showbranschen. Pengar är inte allt?

Källor:
quora.com
sv.wikipedia.org
expressen.se
aftonbladet.se

Blogginlägget nedskrivet 24/6-24. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Lämna en kommentar